Wat kun je zelf kunt doen om corona te voorkomen?

23 juni 2021 Door Redactie

Er zijn allerlei manieren om zelf een bijdrage te leveren aan het voorkomen van corona en het beperken van de verspreiding van het virus. De basisregels die we al een jaar lang kennen zijn afstand houden, handen wassen en testen en thuisblijven bij klachten. Daar zijn later nog een paar dingen bij gekomen. Het dragen van mondkapjes is daar het meest zichtbare voorbeeld van. Tijdens de lockdowns waren er nog veel meer beperkingen, maar daar heb je als individu niet zoveel invloed op. Inmiddels zijn de sneltesten ook een manier waarop je zelf een bijdrage kunt leveren aan het beperken van corona. Coronatesten bij mondkapjes.be zijn de speekseltest en de neusswab test.

De speekseltest en de neusswabtest

De meest gebruikelijke sneltesten zijn de speekseltest en de neusswabtest. De speekseltest werd tot voor kort vaak gebruikt bij kinderen, omdat de PCR-test voor hen heel vervelend is. Nu zijn ze betrouwbaar genoeg om ze in ieder geval als sneltest in te zetten. Datzelfde geldt voor de neustesten die nu als sneltest gebruikt wordt. Het wattenstaafje hoeft minder ver de neus in dan bij de PCR-test en is dus een vriendelijkere uitvoering. Beide testen kun je zelf uitvoeren en je hebt na een kwartiertje de uitslag. Ook voor grote groepen mensen zijn dit soort sneltesten in te zetten. Op scholen en instellingen kan de sneltest er voor zorgen dat besmette mensen snel opgespoord kunnen worden.

Het mondkapje

Sinds een jaar is ook het mondkapje een manier om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van het virus. In het begin was er wel twijfel over de werkzaamheid van mondkapjes. Nog steeds is onduidelijk hoe groot de bescherming is, maar duidelijk is wel dat ook mondkapjes een bijdrage leveren. Beschermende FFP3 mondkapjes zijn daarin de beste mondkapjes die je daarbij kunt gebruiken. Ze bieden de meeste bescherming van alle mondkapjes. Niet alleen bescherm je andere mensen tegen besmetting door jou, maar FFP3 maskers beschermen ook jouzelf. Wanneer je het masker goed draagt en je aan de regels houdt, biedt het tot ver in de 90% bescherming. De FFP3 maskers zijn vrij duur. Voor dagelijks gebruik kun je beter kiezen voor de goedkopere wegwerpmasker of voor het katoenen, wasbare exemplaar dat je in allerlei prints kunt krijgen.

Andere manieren om een bijdrage te leveren

De belangrijkste manier om een structurele bijdrage te leveren aan het terugdringen van corona is je te laten vaccineren. Mondkapjes en sneltesten zijn een manier om de gevolgen voor jezelf en anderen te beperken. Vaccineren is de manier om het virus helemaal uit onze samenleving te verbannen. Zo ver is het nog lang niet. Niet alleen is niet iedereen in Nederland gevaccineerd, de rest van de wereld zal ook mee moeten doen. Daar zullen nieuwe varianten ontstaan die zich over de wereld zullen verspreiden. Op dit moment werken onze vaccins daar ook tegen, maar niemand weet of dat zo blijft. Ook is het nog niet helemaal duidelijk hoe lang het vaccin werkzaam is. Toch is vaccinatie de uiteindelijke oplossing om corona helemaal kwijt te raken.