Wat is een LED Gu10?

26 juni 2020 Door Redactie

Een populaire trend deze dagen in de verlichting is de Gu10. We krijgen er de laatste weken heel veel vragen over gesteld, dus leek het ons een goed idee om deze term wat verder uit te lichten. Wat is het nu precies? Wat kun je er mee? Wat zijn de grootste voordelen van het gebruiken van Gu10?

GU10 is de lampvoet of kap van een halogeenlamp met netspanning. Het heeft twee poten of pinnen met kleine “voetjes” aan het uiteinde. Een LED GU10 is een retrofit-energiebesparende vervanging voor halogeenlampen die de nieuwste LED-technologie (Light Emitting Diode) gebruiken.

Verschillende soorten en kleuren


LED-lampen zijn verkrijgbaar in verschillende tinten ‘wit’. De fabrikanten noemen dit “kleurtemperatuur”, wat gewoon een manier is om de kleur van licht te beschrijven, en wordt gemeten in ° Kelvin. Nog steeds verward? Overweeg een stuk metaal dat in een vuur wordt verwarmd. Het geeft aanvankelijk een roodachtige gloed af, maar naarmate het warmer wordt, wordt de kleur witter totdat het, wanneer het echt opwarmt, een blauwachtige gloed begint af te geven.

Wat zijn de kosten?


Wat je voor Gu10 verlichting betaald kan uiteenlopen. Het ligt er natuurlijk aan of je meteen meerdere tegelijk koopt, of dat je voor losse bestellingen gaat. Als je kiest voor een wat grotere bestelling, dan zul je per stuk ook wat minder betalen dan als je kiest voor een losse bestelling. De goedkoopste prijs voor Gu10 Led lampen ligt rond de 6 of 7 euro. De wat duurdere versies liggen al gauw rond de 20 euro voor een lamp. Dat is best duur natuurlijk maar de voordelen zijn het waard. Je kunt er gewoon veel meer mee dat je normaal kunt met verlichting. Wij adviseren dus zeker om het gewoon eens te testen om te zien of het je bevalt!