Wat doet een executeur?

30 april 2020 Door Redactie

Heb je je weleens afgevraagd wat een executeur eigenlijk is en wat zijn werk precies inhoudt? In deze blog proberen we jou een duidelijk antwoord te geven op die vraag. Zo leer je hopelijk iets nieuws! Lees dus gauw verder en kom erachter wat een executeur doet!

Een nalatenschap goed afhandelen

Het werk van een executeur draait om het juist afhandelen van een nalatenschap. Dit zijn alle zaken die overblijven nadat iemand overlijdt; ze worden nagelaten. Vaak zijn alle wensen van de overledene vastgelegd in een testament, waarin die persoon ook zijn of haar executeur aan kan wijzen. Een executeur kan dan ook iedereen zijn; een familielid of vriend bijvoorbeeld, maar ook een advocaat of notaris. De executeur zorgt dan dat de wensen van de overledene, zoals deze zijn opgenomen in het testament, worden ingewilligd. 

Werken volgens de geldende wet- en regelgeving

Een executeur heeft te maken met verschillende soorten wet- en regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan het erfrecht of het familierecht. Dit is dan ook de reden dat een executeur in vrijwel ieder geval een advocaat is die zijn of haar diensten als executeur aanbiedt. Hij of zij heeft zich tijdens de studie gespecialiseerd in deze wetsgebieden en op basis daarvan zijn zij geschikt om hun werkzaamheden als executeur uit te voeren. Toch kan iemand ook voor een executeur kiezen die niet voor deze werkzaamheden heeft gestudeerd. Ook dan zal diegene zich aan de regels moeten houden. 

Dat is wat een executeur doet! 

Nu weet je wat beter wat een executeur allemaal doet. We hopen dat je het leerzaam vond om over dit onderwerp te lezen! Mocht je bezig zijn met het bepalen van jouw testament voor het geval je komt te overlijden, dan kun je er dus zelf ook voor kiezen om een executeur aan te wijzen.