Ventileren van de badkamer

16 april 2021 Door Redactie

Je badkamer is een ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Tijdens het douchen, tandenpoetsen of scheren kunnen waterdeeltjes verdampen en in de lucht blijven hangen. Als er niets gedaan wordt om deze luchtvochtigheid te verlagen krijgen schadelijke schimmels vrij spel. Behalve dat dit schadelijk is voor de gezondheid tast dit ook de levensduur van je badkamer aan. Daarnaast kan een hoge luchtvochtigheid zorgen voor een hogere mate van kalkaanslag op je tegels. Gelukkig zijn er oplossingen om dit te voorkomen. In dit artikel lees je hoe. Veel leesplezier! 

Ventileren

De beste manier om vocht de ruimte uit te drijven is door middel van ventilatie. Wanneer de badkamer zich op een plek in de woning bevindt welke in contact staat met de buitenlucht kan een simpel raam een uitkomst bieden. Echter is dit niet altijd het geval. In andere gevallen zal er een ventilatiesysteem moeten worden aangelegd. 

Het systeem begint met een badkamerventilator. Deze zuigt de vochtige lucht weg en voert het middels een buizensysteem met aan het eind een dakdoorvoer naar buiten.

Dakdoorvoeren zijn er in verschillende soorten en maten. Welke er geplaatst moet worden is afhankelijk van het type dak waar de ventilatieschacht naar moet komen. Zo kan het voor de installatie en de af en aanvoer van de luchtstroom verschil maken of je deze op een vlak of hellend dak moet plaatsen.

Het plaatsen van een ventilatiesysteem is geen eenvoudige klus. Informeer daarom altijd bij een professional en ga niet zelf lopen klussen als je hier geen ervaring mee hebt.