Testen op COVID-19

23 juni 2021 Door Redactie

Na een jaar corona is een COVID-19 test de gewoonste zaak van de wereld. Heel veel Nederlanders zijn het afgelopen jaar minstens één keer getest. Tot voor kort gebeurde dat door de GGD op één van de testlocaties van de GGD. Sinds kort zijn er ook goedgekeurde zelftests die je thuis kunt doen. Op COVID 19 testen kun je ook op sneltestlocaties doen. Deze sneltesten zijn niet voor het geval dat je duidelijke coronaklachten hebt. Dan moet je snel een PCR-test bij de GGD gaan doen om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen.

Sneltesten

Wil je toch een sneltest? Maak dan een sneltest afspraak via mondkapjes.nl Op diverse plaatsen in Nederland is een testlocatie ingericht. Na een minuut of tien is de uitslag bekend. Ook kan een gespecialiseerde medewerker naar jouw locatie komen om meerdere mensen te testen. Dat kan handig zijn voor bijvoorbeeld scholen en bedrijven. Op die manier kunnen medewerkers optimaal inzetbaar zijn en wordt de continuïteit van het werk en de organisatie bevorderd. Zeker op plekken waar medewerkers moeilijk afstand kunnen houden of niet met beschermingsmiddelen gewerkt kan worden, kan regelmatig testen een alternatief zijn. Eventuele besmettingen kunnen dan toch snel ontdekt worden.

Sneltest thuis

Voor thuis zijn er ook sneltesten. Eén variant is de neustest, vergelijkbaar met de GGD-test, maar wel iets vriendelijker. Het wattenstaafje hoeft iets minder ver de neus in en daarmee is die test prettiger voor kinderen of kwetsbare mensen. Een andere variant is een speekseltest. Die was in een eerdere fase niet erg betrouwbaar, maar dat stadium is voorbij. Dit soort tests is inmiddels behoorlijk betrouwbaar. Bij een positieve test is het verplicht om alsnog een PCR-test bij de GGD te ondergaan. Enerzijds om een nog betrouwbaarder uitslag te krijgen. Anderzijds om daarna, bij opnieuw een positieve test, de GGD de kans te geven het bron- en contactonderzoek te starten. De test van de GGD is betrouwbaarder, omdat de uitslag in een laboratorium wordt vastgesteld. Vandaar ook, dat de uitslag pas na een paar dagen komt.

Wanneer naar de GGD?

Het is nog steeds zo dat wanneer je coronaklachten hebt, je in quarantaine moet, en eventueel je huisgenoten ook. Laat je testen door de GGD en neem eventueel contact op met je huisarts wanneer je ernstige klachten hebt. Sneltesten zijn vooral geschikt om grote groepen mensen te testen om snel de besmette individuen eruit te kunnen halen en op die manier de verspreiding van het virus te beperken. Op die manier kan ook bij versoepeling van de maatregelen snel worden ingegrepen. De sneltesten zijn ook geschikt als toegangstest bij evenementen, zodat sommige evenementen toch kunnen plaatsvinden. Dit soort sneltesten kunnen ook een preventieve werking hebben. Dat werkt het best wanneer het testen regelmatig herhaald wordt, ongeveer twee keer per week.