Servotechnieken, precisie op kleine en grote schaal

26 januari 2021 Door Redactie

Productieprocessen zijn ontegensprekelijk verbonden aan kwaliteit en zo weinig mogelijk fouten maken. Hoe complexer productieprocessen zijn, hoe meer men inspanningen zal doen om deze perfect te laten verlopen. Robotica heeft zijn intrede gedaan in de maakindustrie en zal nog decennia lang de hoofdrol spelen. Servotechnieken helpen nog meer om het productieproces te optimaliseren. Servomotoren worden op kleine en grote schaal gebruikt. Precisie is belangrijk, en dat is nu juist wat servotechnieken toevoegen aan je productieproces.

Waarom kiezen voor servotechnieken

Als het gaat om precisie met een nultolerantie voor fouten, dan is het gebruik van servotechnieken onontbeerlijk. Servomotoren sturen mechanismes aan. Het bijzondere aan servomotoren is dat ze met een terugkoppeling uit de regeltechniek werken. Dit betekent dat je je mechanisme exact kunt laten werken zoals jij dat wilt. Stel je voor dat je op een draaibank het mes op je slede moet instellen. Als je dit met de hand doet, ben je uren bezig om het in de juiste positie te krijgen. Met een servomotor stuur je dit aan en het zit binnen de kortste keren perfect. Of denk aan een grote autofabrikant die zijn assemblage moderniseert. Met servomotoren stuur je de armen van je robots aan zodat die precies die handeling uitvoeren die jij wenst, geen centimeter, zelfs geen millimeter verkeerd. Diezelfde arm zal een paar seconden later op een andere plek moeten zijn en een even correcte handeling moeten uitvoeren. Het gaat vaak zo snel dat je het met het menselijke oog niet kan volgen. Dit kan nooit bereikt worden met menselijke handelingen.

Servotechnieken ook op kleine schaal

Ook in de modelbouw wordt er gretig gebruik gemaakt van servotechnieken. Met je joystick stuur je de vleugels van je vliegtuigje of de wielen van je autootje precies aan zoals jij dat wilt. Een fout hierin zou fataal zijn. Vaak worden servotechnieken eerst in de modelbouw uitgetest om dan later toe te passen in grote productieprocessen.