Stress verminderen

Je stress verminderen

24 juli 2020 Door Redactie

Er zijn in principe twee soorten stress. Je hebt de gezonde en ongezonde stress. Wanneer er een plotselinge stress ontstaat, kun je goed functioneren wanneer dat in een bepaalde situatie van je verlangd wordt. Door stress zal je bloeddruk en hartslag toenemen. Je ademhaling versnelt en het lichaam zal meer adrenaline aanmaken. Je bent klaar om je actie te komen. Dat kan nuttig zijn als er een directe situatie voor gevaar ontstaat. Zodra het gevaar voorbij is komt je lichaam tot rust waardoor ook de stress zal verminderen.

Stress verminderen
Tired man being overloaded at work

Een ander soort stress kan ontstaan wanneer er een dierbare overlijdt of wanneer je gaat scheiden. Er kunnen ook problemen op school of werk zijn waardoor je gespannen raakt. Hierdoor kun je in een langdurige vorm van stress belanden. In zo’n situatie kan je lichaam niet gemakkelijk herstellen. Er is geen balans tussen stress en herstel. In een dergelijke situatie raak je uitgeput, waarbij de chronische stress zelfs een burn-out kan veroorzaken.

Stress verminderen.

Stress verminderen

In veel gevallen is het belangrijk dat je de stress die je hebt, gaat verminderen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je hoofd vol zit met zorgen en je hebt een zwaar gevoel in je lichaam dan is het moeilijk om dat even van je af te schudden. Stress maakt je hierbij ongelukkig en zal daardoor ook een negatieve invloed hebben op talloze processen in je lichaam. Je moet bedacht zijn op het gevaar van een burn-out. Je kunt stress aanpakken door discipline.

Oplossingen om van je stress af te komen.

Door regelmatig te wandelen, zul je je kunnen ontspannen. De stress zal daardoor verminderen.

Het is ook goed om al de zaken waar je belang aan hecht op een vel papier te schrijven. Je kunt je hoofd op die manier leegschrijven waardoor je weer controle over je lichaam krijgt.

Neem nooit te veel hooi op je vork. Doe iets wat je al langer had willen doen en maak dat op een goede en rustige manier eerst af, voordat je weer wat anders gaat doen.

Zorg ervoor dat je lichaam alle goede vitaminen binnenkrijgt die je nodig hebt. Vraag aan je huisarts wat je het beste kunt gebruiken om van je stress af te komen. Eet ook veel verse groenten, ongebrande noten en volkoren producten. Wanneer je weer fit en energiek wordt, zal het stress gevoel vanzelf verdwijnen.