Hoe kies ik de juiste verlichting?

30 april 2020 Door Redactie

Ben je op zoek naar nieuwe verlichting in je huis en weet je nog niet precies wat je wilt en hoe je licht met elkaar kunt combineren? In dit artikel delen we een aantal tips hoe je de juiste verlichting kiest. Niet iedere ruimte heeft sfeerlicht nodig en iedere ruimte heeft weer een andere functionaliteit. Dit maakt het soms nogal lastig om de juiste verlichting uit te kiezen voor je huis en dit met elkaar te combineren.

Lichtplan

Will je heel je huis opnieuw verlichten of ben je net verhuisd? Maak een lichtplan. Met een lichtplan kun je precies zien hoe groot elke ruimte in je huis is, waar het natuurlijke licht in een ruimte valt en hoelang dit op een dag is en welke functie elke ruimte heeft. Sfeerlicht in het toilet is bijvoorbeeld niet nodig.

Soorten licht

Je hebt verschillende soorten licht: basisverlichting, functionele verlichting, sfeerverlichting en gerichte verlichting. De meeste mensen maken gebruik van sfeerverlichting in ruimtes waar ze willen ontspannen. Hierbij denk je aan de woon- en slaapkamer. Sommige mensen gaan veel in bad en houden er ook van daar sfeerverlichting te hebben.

Probeer als eerst de basisverlichting uit te kiezen op basis van het lichtplan. Dit zijn de lampen die je als eerst aandoet wanneer je een ruimte binnenkomt. Maak je alleen gebruik van basisverlichting, dan mis je contrast en spanning in een ruimte waardoor er geen sfeer ontstaat. Hiervoor heb je sfeerverlichting nodig. Met sfeerverlichting kun je licht aanpassen naar eigen wens met een dimmer. Zorg ervoor juiste led dimmer inbouw te kopen bij het aanschaffen van sfeerverlichting.

Bij functionele verlichting kun je denken aan fel licht die je nodig hebt zodat je goed kunt zien waar je mee bezig bent. Denk aan een leeslamp tijdens het lezen of een basislamp tijdens het werken. Ook hier kun je een dimmer gebruiken om het licht goed af te stemmen voor je ogen.