De stappen voor het starten van een eigen onderneming

22 december 2020 Door Redactie

Heb je al lange tijd het plan om je eigen onderneming te beginnen? Super! Een spannende, uitdagende stap voor iedereen. Je loopt altijd een beetje risico wanneer je besluit voor jezelf verder te gaan en iets voor jezelf op te zetten. Met een goed idee en een duidelijk plan kun je vol vertrouwen starten met je eigen onderneming. Voor iedere onderneming gelden er een aantal zelfde regels. Uiteindelijk zijn er steeds meer stappen die erbij komen wanneer je ziet in welke markt je terechtkomt en met welke doelgroep je te maken hebt. Hierin ga je je dagelijks blijven ontwikkelen.

De weg naar het juiste plan

Je begint natuurlijk met een idee. Het idee ontstaat vaak uit een probleem die niet opgelost kan worden of een behoefte die men heeft. Inmiddels heb je je idee al en ben je bezig met het opzetten van een businessplan. In een businessplan komen een hoop stappen terug en het opstellen van dit plan kost je ook veel tijd. Wel kun je hierin zo specifiek mogelijk zijn op elk vlak en kun je verder werken naar een volgend plan. Het volgende plan is dan ook een budget opstellen. De weg naar het juiste plan kan nog weleens lastig zijn. Soms heb je een idee en heb je alles al in je hoofd uitgestippeld. Niet iedereen houdt van plannen en kan zijn of haar idee├źn op papier zetten. Toch is het belangrijk als je dit wel doet.

De markt betreden

Het plan is geschreven. Je weet wat je gaat doen en het is tijd om de stappen op te volgen. Er zijn een aantal eerste stappen die je neemt als startende ondernemer. Denk aan:

  • Handelsnaam registreren;
  • Plan bespreken en budget opstellen;
  • Zakelijke rekening openen;
  • Eventueel kantoorpand zoeken;
  • Eerste personeel aannemen.